Fråga:
Krävs det mer ström när man tänder ett lysrör än en glödlampa?
Jag har blivit lärd att det krävs mest ström när man tänder ett lysrör, därför ska man inte tända och släcka dem ofta. Jag undrar om detta är sant, eftersom min fru har motsatt uppfattning, dvs de ska tändas och släckas som glödlampor. Om det är sant, när är det då optimalt att släcka lysröret i stället för att ha det tänt?

mvh rolf


Svar:
Lysrör och glödlampor förbrukar kortvarigt och marginellt mer ström när de tänds. Lysrör förbrukar något mer än glödlampor. Om man inte tänder och släcker extremt ofta är det mer ekonomiskt att släcka lysrörsarmaturen.Relaterade frågor:
Hur mäter ni fuktig processånga till kund?
Hej! Jag är bredbands kund och jag vill komma igång med en egen hemsida, hur gör jag?
Bergvärme
Jag saknar möjligheten att skicka å ta emot mms. Kommer det att gå i framtiden.
Hej. Vad kostar en kwh och hur kan man räkna ut tex. vad det kostar att ha en glödlampa tänd si och så länge? Hur kan man räkna ut vad det kostar att ha tv'n på stand-by och vad det kostar att spela stereo osv? Jag har förstått att det är dyrare att tända och släcka ett lysrör ofta istället för att låta det vara tänt, men det måste ju bero på hur länge man har lysröret tänt? Vars går gränsen för om man bör släcka lysröret eller låta det vara tänt?
Hej! Jag har bara en liten fundering som ni säkert kan hjälpa mig med. Jag kan mycket väl förstå att det tillkommer moms på priserna, det gäller ju över allt. Men, varför är det moms på bl.a. energiskatten??? Momsen är ju också en form av skatt. Kan ni motivera detta för mig för jag ser inget vettigt i det förutom att det dyra bara blir dyrare. M.v.h.// Micke Watz
om jag har en dimmer på en 60w lampa tar den mindre ström om jag har den att lysa svagt.

Sök bland Frågor och svar