Fråga:
Krävs det mer ström när man tänder ett lysrör än en glödlampa?
Jag har blivit lärd att det krävs mest ström när man tänder ett lysrör, därför ska man inte tända och släcka dem ofta. Jag undrar om detta är sant, eftersom min fru har motsatt uppfattning, dvs de ska tändas och släckas som glödlampor. Om det är sant, när är det då optimalt att släcka lysröret i stället för att ha det tänt?

mvh rolf


Svar:
Lysrör och glödlampor förbrukar kortvarigt och marginellt mer ström när de tänds. Lysrör förbrukar något mer än glödlampor. Om man inte tänder och släcker extremt ofta är det mer ekonomiskt att släcka lysrörsarmaturen.Relaterade frågor:
Hur kan man veta hur mycket t ex en dator drar för att starta upp?
Kan man få Bredband i Tyresö Brevik
Vi skulle vilja komma i kontakt med någon på "huvudbolaget", vilka köper in tjänsterna från servicebolagen och som kan förstå vad teknik om oljerening kan erbjuda.
Vilken skillnad är det på den energi jag får genom den fråga som jag ställer er (alltså "Vilken fråga ger dig energi?"), och den energi som jag får genom Vattenfalls elnät?
Paataenker Vattenfall at tilbyde internet ADSL via el-nettet? Med venlig hilsen
Hej. Vad kostar en kwh och hur kan man räkna ut tex. vad det kostar att ha en glödlampa tänd si och så länge? Hur kan man räkna ut vad det kostar att ha tv'n på stand-by och vad det kostar att spela stereo osv? Jag har förstått att det är dyrare att tända och släcka ett lysrör ofta istället för att låta det vara tänt, men det måste ju bero på hur länge man har lysröret tänt? Vars går gränsen för om man bör släcka lysröret eller låta det vara tänt?
Hej! Jag har ett fritidshus på ca 40kvm. Till uppvärmning har jag två nya elradiatorer med termostat på 1000w och 750w. Skulle jag spara el om jag hade fler radiatorer som samverkade? Eftersom dom slår av vid uppnådd temperatur kanske det är bättre med fler radiatorer som får upp värmen snabbare?

Sök bland Frågor och svar