Fråga:
Krävs det mer ström när man tänder ett lysrör än en glödlampa?
Jag har blivit lärd att det krävs mest ström när man tänder ett lysrör, därför ska man inte tända och släcka dem ofta. Jag undrar om detta är sant, eftersom min fru har motsatt uppfattning, dvs de ska tändas och släckas som glödlampor. Om det är sant, när är det då optimalt att släcka lysröret i stället för att ha det tänt?

mvh rolf


Svar:
Lysrör och glödlampor förbrukar kortvarigt och marginellt mer ström när de tänds. Lysrör förbrukar något mer än glödlampor. Om man inte tänder och släcker extremt ofta är det mer ekonomiskt att släcka lysrörsarmaturen.Relaterade frågor:
Varför sponsras sportproffsen? De bor inte i vårt land de skattar inte i vårt land de använder inte svenskt material som ingår i sporten.
Hur kan vattnet försvinna när det blir strömavbrott i en villa?
Hej! Varför går bredbands utbyggnaden så sakta för Vattenfall?
Är en gammal frys inte är dyrare att köra än en ny?
Hejsan det finns fiberkabel draget till bottnaryd (jönköping) men min fråga är om det kommer dras vidare där ifrån typ till Ryd eller N.Unnaryd.. Många intresserade av bredband på byggden...
Hej! Jag har ett fritidshus på ca 40kvm. Till uppvärmning har jag två nya elradiatorer med termostat på 1000w och 750w. Skulle jag spara el om jag hade fler radiatorer som samverkade? Eftersom dom slår av vid uppnådd temperatur kanske det är bättre med fler radiatorer som får upp värmen snabbare?
Hej, Jag har en fråga om energiförluster under transport i stamledningarna. Hur stora förluster blir det om energi produceras i ena änden av Sverige (t.ex ett vattenkraftverk i Norrlan) och energin transporteras långa sträckor (till t.ex Skåne)? I kortform: Hur många watt måste krafterket i Umeå producera för ett strykjärn på 1000W i Malmö? Även om nätet är optimerat med få stationer, höga volttal, och ledningar med låg resistans och stor tvärsnittsarea, så borde det väl vara en signifikant del som går förlorad? Mvh, Peter

Sök bland Frågor och svar