Fråga:
Krävs det mer ström när man tänder ett lysrör än en glödlampa?
Jag har blivit lärd att det krävs mest ström när man tänder ett lysrör, därför ska man inte tända och släcka dem ofta. Jag undrar om detta är sant, eftersom min fru har motsatt uppfattning, dvs de ska tändas och släckas som glödlampor. Om det är sant, när är det då optimalt att släcka lysröret i stället för att ha det tänt?

mvh rolf


Svar:
Lysrör och glödlampor förbrukar kortvarigt och marginellt mer ström när de tänds. Lysrör förbrukar något mer än glödlampor. Om man inte tänder och släcker extremt ofta är det mer ekonomiskt att släcka lysrörsarmaturen.Relaterade frågor:
Vad hände med bredband i elutaget?
om jag har en dimmer på en 60w lampa tar den mindre ström om jag har den att lysa svagt.
Hej .... Jag Undrar ,,Sopbilen ni användar i er marknadförning på hemsidan vem äger den ?? Tomas Öman
Hej I er utmärkta lilla broschyr om elanvändning ger ni rekommendationer om temperatur i bostadens olika rum. Bra! Men är inte 5-10 grader väl högt i förråd och garage? Frostfritt vore väl bättre ur energisynpunkt och skulle därutöver öka lagringstid för frukt, potatis mm i förrådet och minska korrosion på bilen i garaget, i synnerhet om den ställs in salt och fuktig.
Åskledare och överspänningsskydd har det samma funktion?
Hej, Jag har en fråga om energiförluster under transport i stamledningarna. Hur stora förluster blir det om energi produceras i ena änden av Sverige (t.ex ett vattenkraftverk i Norrlan) och energin transporteras långa sträckor (till t.ex Skåne)? I kortform: Hur många watt måste krafterket i Umeå producera för ett strykjärn på 1000W i Malmö? Även om nätet är optimerat med få stationer, höga volttal, och ledningar med låg resistans och stor tvärsnittsarea, så borde det väl vara en signifikant del som går förlorad? Mvh, Peter
Energistatistik?

Sök bland Frågor och svar