Fråga:
Krävs det mer ström när man tänder ett lysrör än en glödlampa?
Jag har blivit lärd att det krävs mest ström när man tänder ett lysrör, därför ska man inte tända och släcka dem ofta. Jag undrar om detta är sant, eftersom min fru har motsatt uppfattning, dvs de ska tändas och släckas som glödlampor. Om det är sant, när är det då optimalt att släcka lysröret i stället för att ha det tänt?

mvh rolf


Svar:
Lysrör och glödlampor förbrukar kortvarigt och marginellt mer ström när de tänds. Lysrör förbrukar något mer än glödlampor. Om man inte tänder och släcker extremt ofta är det mer ekonomiskt att släcka lysrörsarmaturen.Relaterade frågor:
Hur många kilowatt går det åt för att värma upp 1m3 vatten till 60 grader?
Under vilken dag på sommaren går det åt mest el?
Hur mycket är 1 ton gas i MWh eller m3?
Jag bor ensam i ett gårdshus på ca 80 kvm. Innehar de vanliga hushållsmaskinerna samt tvättmaskin(1,5 år gammal) Tvättar i snitt 2 maskiner i veckan.Har även en liten frysbox. Vad kan anses normalt i förbrukning för mitt boende. Tacksam för svar snarast. Har nämligen upptäckt att jag har en del andra saker kopplade till min elmätare som jag inte ska stå för och vill ha lite "på fötterna" innan jag startar diskussion med min hyresvärd. MVH Inger G
Vad blir elskatten (utan moms) 1 jan 2007?
Hej! Undrar så vad låten i eran nya reklam heter och vem det är som gör den??? Reklamen som handlar om att man längtar efter elräkningen.
Hej! Har varit inne på Energiguiden och har ett litet påpekande Värmesystem är väl inte bara uppvärmningsenhet utan är väl också¨hur värmen distruberas ut i huset. Så därför borde väl det finnas val om vilket/vilka sätt som används. Luftburen värme Vattenburen värme med element utan termostat Vattenburen värme med termostatstyrda element Vattenburen värme med termostatstyrd golvärme och element samt kanske något annat alternativ jag inte tänkt på Detta gör väl en hel del på energiförbrukningen.

Sök bland Frågor och svar