Fråga:
Krävs det mer ström när man tänder ett lysrör än en glödlampa?
Jag har blivit lärd att det krävs mest ström när man tänder ett lysrör, därför ska man inte tända och släcka dem ofta. Jag undrar om detta är sant, eftersom min fru har motsatt uppfattning, dvs de ska tändas och släckas som glödlampor. Om det är sant, när är det då optimalt att släcka lysröret i stället för att ha det tänt?

mvh rolf


Svar:
Lysrör och glödlampor förbrukar kortvarigt och marginellt mer ström när de tänds. Lysrör förbrukar något mer än glödlampor. Om man inte tänder och släcker extremt ofta är det mer ekonomiskt att släcka lysrörsarmaturen.Relaterade frågor:
När fixar ni bredband via elnätet till oss i obygden?
Hej! Jag är bredbands kund och jag vill komma igång med en egen hemsida, hur gör jag?
vad har ni för internet uppkoplingar
Hur länge skall en glödlampa hålla. Vi tycker att vi får byta glödlampor ofta. Ute som inne. Utebelysningen är kopplad mot ett ljusrelä.
Har ni inga erbjudanden på mobiltelefoner?
Hej! Har en fråga angående diskmaskiner. Diskmaskin med uppvärmning av vatten, motordrift, torkelement = 1 - 1,5 kilowattimme/disk Vattenförbrukning 16-22 liter. Vad kostar 1-1,5 kilowatttimme/16- 22 liter vatten?
Kan man - ur energisparsynpunkt - tända och släcka en lågenergilampa hur ofta som helst? Eller drar extra ström just när man tänder?

Sök bland Frågor och svar