Fråga:
Undrar varför vi har så hög elkostnad ??
Hejsan
Undrar varför vi har så hög elkostnad ??
Vi har stängt av fläkten och trodde att det berodde på den och sen hade jag ugnen på två timmar och det ökade med 4kwh, är det fel på ugnen? (den är 1,5 år gammal)


Birgitta Karlsson, Tierp

Svar:
Om ni hade ugnen på i två timmar, och sannolikt en del andra apparater och belysning inkopplade, så verkar 4 kWh förbrukning inte så orimlig. En ugn har en effet på mellan 0,5 -2 kW.

Vi har tagit fram en broschyr som ger en hel del information om energifrörbrukningen hos olika apparater i hushållet och tips och råd om hur mankan spara energi i vardagslivet som heter "Energi till nytta och nöje", du kan ladda ner den på den här adressen:
http://www.vattenfall.se/privat/tips_och_rad/

Jan Erlandsson, Vattenfall AB

Relaterade frågor:
När används växelström?
Hur kompenserade man de samer som drabbades av dämningarna i Lappland?
Är inte bilderna i kampanjen autentiska?
Jag undrar om det drar mycket ström att stänga av och på en ca fem år gammal dator?
Jag har ett fritidshus i norrland som jag håller ca +10 grader i på vintern och som jag värmer upp till ca +20 när jag är där (vissa helger, påsk osv). Nu ska jag dit två helger i rad och jag undrar om det drar mer ström att värma upp stugan båda helgerna (dvs låta den kallna till +10 under veckan) eller om det drar mer ström att värma upp den första helgen och låta alla element stå på hela veckan? Jag har direktverkande el.
Hej I er utmärkta lilla broschyr om elanvändning ger ni rekommendationer om temperatur i bostadens olika rum. Bra! Men är inte 5-10 grader väl högt i förråd och garage? Frostfritt vore väl bättre ur energisynpunkt och skulle därutöver öka lagringstid för frukt, potatis mm i förrådet och minska korrosion på bilen i garaget, i synnerhet om den ställs in salt och fuktig.
Hej! Undrar så vad låten i eran nya reklam heter och vem det är som gör den??? Reklamen som handlar om att man längtar efter elräkningen.

Sök bland Frågor och svar