Fråga:
Undrar varför vi har så hög elkostnad ??
Hejsan
Undrar varför vi har så hög elkostnad ??
Vi har stängt av fläkten och trodde att det berodde på den och sen hade jag ugnen på två timmar och det ökade med 4kwh, är det fel på ugnen? (den är 1,5 år gammal)


Birgitta Karlsson, Tierp

Svar:
Om ni hade ugnen på i två timmar, och sannolikt en del andra apparater och belysning inkopplade, så verkar 4 kWh förbrukning inte så orimlig. En ugn har en effet på mellan 0,5 -2 kW.

Vi har tagit fram en broschyr som ger en hel del information om energifrörbrukningen hos olika apparater i hushållet och tips och råd om hur mankan spara energi i vardagslivet som heter "Energi till nytta och nöje", du kan ladda ner den på den här adressen:
http://www.vattenfall.se/privat/tips_och_rad/

Jan Erlandsson, Vattenfall AB

Relaterade frågor:
hur likriktar man stora strömstyrkor? jag antar att det inte går med diodbrygga...
Hej! Hur mycket energi drar en kondenstumlare jämfört med en traditionell torktumlare?
vilka olika energislag finns det, och vilka är mest naturvänliga?
jag undrar varför ni påstår att det är så dyrt med bredband i elnätet när sydkraft redan har 5000 kunder med just detta? med tanke på dem elpriser ni har så borde ni ha råd med att utveckla bredband via elnätet utan större förluster.. mvh Johan
Hej Jag undrar om ni har ett svar på hur mycket en diskmaskin energi klass A kan tänkas dra på ett år om man diskar en gång per dag. Samma fråga gäller en diskmaskin energi klass C. Jag har kunnat hitta information om att det är bättre att köpa en modell A istället för C på er hemsida men inte hur stor skilnaden är dvs hur mycket dyrare en A maskin kan vara än en C maskin och man inte går back på total kostnaden. Mvh Anna
Hur mycket kostar det att ha en egen vindkraftpropeller på tomten till det egna huset? Inköpskostnad, driftskostnad osv. Är det ett vettigt alternativ till eluppvärmning/vattenburen el som vi har idag?
Kan man - ur energisparsynpunkt - tända och släcka en lågenergilampa hur ofta som helst? Eller drar extra ström just när man tänder?

Sök bland Frågor och svar